Recept
GRILL
Marinerad fläskytterfilé ca 8 port
2 st fläskytterfiléer a ca 800 g
Ingredienser till Marinad:
Olja
Soya
Liquid smoke
1 tsk fransk senap
1 tsk sambal oelek
Basilika
Dragon
Salvia
Oregano
Svartpeppar
2-4 kvistar färsk timjan
2 stora vitlöksklyftor
1 hel chili
Det är nästan inga mått angivna för jag höftade lite efter tycke och smak - tog vad jag hittade i kylen & på kryddhyllan - så ni får prova er fram...
Sätt i knivarna i Smooth Chopper och häll alla ingredienser utom den hela chilin - dra en minut eller två i snöret! Lägg filéerna i Click n' Shake slå på marinade, lägg i den hela chilin, ställ in i kylen. Eftersom Click n' Shake är helt tät kan man snabbmarinera men det blir ju godare ju längre det står - inbillar jag mig i alla fall :)
CUPCAKES
Cupcakes med två olika topping
Cupcakes
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1 /2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
Creem Cheese Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg
Strössel eller cupcakeflaggor.
Cupcakes
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2.Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3.Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4.Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5.Blanda i rivet skal och saft av en citron.
6.Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7.Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Creem Cheese Frosting
1.Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
2.Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
3.Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller cupcakeflaggor
Receptet kommer från Leila Lindholm
Eftersom jag av ohejdad vana aldrig kan följa ett recept till punkt o pricka.... utan jag måste hålla på och hitta på egna experiment, så även denna gång. Därför gjorde jag två olika varianter. Jag följde Leilas recept, hällde i hälften i min ena cupcakesform, i den andra delen hällde jag i 100 g smält choklad, som jag smältei Micropluskannan i ett par minuter på ganska låg effekt. sen hällde jag i choklad smeten i den andra cupcakesformen.
Jag gjorde likadant med frostingen, först följde jag receptet, spritsa ut hälften av den med mini squeeze-it på de enligt orginalrecept. Resten av frostingen tillsatte jag lite nougat som jag hade och spritsade sedan ut på chokladcupcaksen
Bakning är inte min starka sida, de blev mycket goda men allt i från lika vackra :)
Rödbetscupcakes
Grundrecept matmuffins (36 små
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
2 dl gräddfil
1 dl mjölk
1 dl matolja
Sikta ner de torra ingredienserna i en bunka. Vispa ihop ägg, gräddfil mjölk och matolja. Blanda ner äggblandningen med de torra ingredienserna. Om ni vill kan ni fylla muffinsformar till 2/3 med smeten och grädda i 200 grader i 10-15 minuter.
Blandade ner 2 msk hackade inlagda rödbetor i smeten och baka sedan av som vanligt.
Till topping:
1 dl fetaost
1 dl crème fraiche
och som ”strössel” några varv med svartpepparkvarnen.
Jag använde även 1 dl Philadelphia ost, stod inte i original receptet.
Receptet har jag hittat på nätet, som vanligt! En kille som heter Mattias Kristiansson och har en blogg som heter bakemyday
Även detta recept delade jag och gjorde två olika sorter... Den andra sorten blev med fetaost, soltorkade tomater & svarta oliver toppat med basilikacrème. Eftersom detta var ett eget infall är mängden lite lagom diffus...
Toppingen gjorde jag av:
1 dl crème fraiche
1 dl Philadelphiaost
Färsk basilika
Jag lade allt i Herb Chopper och drog i snöret ett par minuter.
Mycket gott må jag säga.... detta var första men absolut inte sista gången :)
SMOOTHIES
Björnbärssmoothie
Ingredienser:
1,5 dl yogurth
0,5 banan
o,5 dl frysta björnbär
1 pressad apelsin
Gör så här:
Lägg allt i Smooth Chopper och mixa. Häll upp i glas!
I orginalreceptet, som kommer från Team gravity's blogg ingick det även 1 tsk vanlijsocker men det hoppade jag över, tyckte det räckte med sockret från yogurthen och bananen, men smaken är ju olika, så prova er fram. Det går även att använda vaniljyogurth om man vill.
Jordgubbssmoothie
Ingredienser:
1,5 dl yogurth
0,5 banan
1,0 dl frysta jordgubbar
1 pressad apelsin
Gör så här:
Lägg allt i Smooth Chopper och mixa. Häll upp i glas!
Mango- & hallon smoothie
Ingredienser:
1,5 dl yogurth
0,5 banan
1,0 dl frysta mango & hallon
1 pressad apelsin
Gör så här:
Lägg allt i Smooth Chopper och mixa. Häll upp i glas!
Smoothie m. blandade frukter & bär
Ingredienser:
1,5 dl yogurth
0,5 banan
1,0 dl frysta frukt o bär
1 pressad apelsin
Gör så här:
Lägg allt i Smooth Chopper och mixa. Häll upp i glas!
Köpte ett paket frysta blandade bär med bl. a hallon, tranbär, gojibär m.m
I alla smoothies jag gör så köper jag frysta bär, 1 pkt m ca 250 g i, men det finns säkert många som har egen skörd hemma i frysen. Jag använder yogurth med nyttiga bakterier men det gör man som man vill. Önskar man få lite sötare smoothie tillsätt lite vaniljsocker eller använd vaniljyogurth!
GODA RÖROR
Hummus
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (à 400 g)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini (sesampaste)
salt och peppar
Gör så här:
1.Finhacka vitlöksklyfta. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i Quick Chef III.
2.Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar.
3.Förvara kallt till servering.
Receptet kommer från ICA.se
Som vanligt när jag gör något så blir det ju på mitt sätt - missade att köpa både tahini & spiskummin - vet inte vad det skulle ha smakat med...
Hade mycket mer olja - hällde i o mixade tills jag tyckte att det blev en jämn bra konsistens.
Tyckte det blev gott iaf :)
Tapenade
Ingredienser:
300 gram svarta oliver, urkärnade
3 st sardellfiléer
1 msk kapris
1 st vitlöksklyfta(or) 0,5 dl olivolja
peppar
salt
persilja
0,5 st citron(er)
Gör så här:
Vitlöken pressas och alla ingredienser körs i Smooth Chopper till en grov eller finare massa efter önskemål. Purén smakas av och läggs upp på ett fat.
Jag gjorde två olika varianter, en enligt recept ovan & en som jag tillsatte chili i, har man inte chili funkar ju alltid sambal oelek! Den med chili i gjorde verkligen succé!
Receptet kommer från Tasteline.com
Fetostkräm
Ingredienser: 1 pkt Fetaost 200 g
1 ask Philadelphiaost 200-300 g
Gör så här:
Lägg feta- & Philadelphiaost i Quick Chef III med knivarna i.
Krydda med salt & peppar, mixa ett par minuter till en jämn röra.
Klart att servera tillsammans med salta kex, eller varför inte bara som tillbehör till det grillade/stekta köttet.
Jag tror att jag har snott receptet från Gunila men när jag letade på hennes blogg, hittade jag inte receptet
Kalkonröra
ingredienser: 1 pkt Kalkonpastrami ~150-200 g
1 bit purjolök ca 5 cm
2 dl Crème Fraiche (lilla burken)
1 dl hemmagjord majonäs (går bra med köpt också)
Gör så här: Börja med att göra majonäs om du inte redan har färdig
lägg purjolök & kalkon i Quick Chef III, kör nå'n minut bara, så att det blir ganska så finhackat.
Blanda i majonäs & Crème Fraiche - blanda runt, smaka av med salt & peppar.
Denna röra brukar jag ha i smörgåstårta - vill man ha den på snittar, minska på Crème Fraichen så blir den lite fastare & ligger kvar på snittarna!
Denna röra går givetvis att variera i all oändlighet, nedan följer ett recept med Lax & gräslök men som sagt det finns inga begränsningar på vad ni kan göra:
Lax-& gräslöksröra
Ingredienser:
100 g rökt lax
2 dl Crème Fraiche
1 dl hemmagjord majonäs (går bra med köpt också)
0,5 dl gräslök
salt & peppar
Gör så här:
Lägg lax & gräslök i Quick Chef III & finhacka
Blanda i majonäs & Creme Fraiche
Smaka av med salt & peppar
Skagenröra
Ingredienser:
1 stor hink med räkor i lake
1 stor röd lök
1 dl hemmagjord majonäs (går bra med köpt också)
lite dill
1 skvätt worchestershiresås
1 skvätt konjak
salt & vitpeppar
Gör så här:
Låt räkorna rinna av väl - gärna i kylskåpet över natten - annars får ni krama ur ALL vätska.
Finhacka löken i Herb Chopper
Klipp eller skär räkorna i mindre bitar.
Blanda samma majonäs, räkor o lök.
Droppa i Worchestershiresås & konjak, häll i dill.
Smaka av med salt & vitpeppar.
Blanda runt ordentligt!
Denna Skagen innehåller väldigt lite majonäs - bara tillräckligt för att "binda samman" räkor & lök till en ganska fast smet! Det är ju tänkt att den ska ligga på ett bröd lite snyggt o inte rinna ut! Men smaken är ju olika - det går även att dryga ut med Crème Fraiche om man vill!
Jag använder röd lök i min Skagen för jag tycker det är godare men i orginalreceptet är det gul lök. var försiktig med saltet om ni har haft i worchestershiresås den är ganska salt i sig själv & det ska vara vitpeppar men det går självklart bra med svartpeppar - men det brukar jag ta på själva toasten innan servering.
Det går att hacka räkorna i Quick Chef III om man vill - men jag tycker att de blir för findelade - så jag klipper dem lite med sax!
JULMAT
Kalla rätter
SILLAR & LIKNANDE
Svärmors Inlagda sill
Ingredienser:
2 burkar inläggningssill
2 dl ättika
4 dl vatten
6 dl socker
2 Lagerblad
1 morot
1/2 purjo
1 röd lök
kryddpepparkorn
1 knippe dill
Gör så här:
Koka lagen dagen innan, blanda ättika, socker, vatten och lagerblad i en kastrull, koka tills lagen är klar, ca 5 min, häll upp i varm flaska o låt stå över natten.
Klipp sillfiléerna i bitar, lägg i en burk, skiva lök, purjo och morot, krossa kryddpepparkornen, klipp dill och lägg i. Låt stå i ca 3 dagar.
Det här recptet innehåller mer socker än vatten vilket är ovanligt, men det är nog därför den blir så god...
Kräftsill
Ingredienser:
4 sillfiléer
100 g kräftstjärtar
1,5 dl gräddfil
1,5 dl majonäs
0,5 msk riven pepparrot
1 tsk senap
2 msk finhackad dill
salt o sv. peppar
Gör så här:
Grovhacka kräftstjärtarna, klipp sillfiléerna i bitar, blanda med de övriga ingredienserna,
smaka av med salt och peppar. Jag använde fransk senap men det är ju en smaksak,
så välj det ni tycker om...Kommer tyvärr inte ihåg var jag har hittat receptet!!
Vitlökssill
Ingredienser:
4 sillfiléer
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
salt o sv. peppar
Gör så här:
Klipp sillfiléerna i bitar, blanda i övriga ingredienser,
smaka av med salt och peppar. Eget recept, men det är ju inte så orginellt, så det finns säkert något som liknar detta, som nån annan har skrivit...
Gubbröra på matjesill
Ingredienser:
1 burk matjesill
1 röd lök
2 kokta ägg
1,5 dl majonäs
1,5 dl crème friche
Hackad gräslök
salt & peppar
Gör så här:
Klipp eller skär sillen i skivor, hacka löken & äggen, blanda i majonäs och crème fraiche och den hackade gräslöken. Smaka av med salt & peppar.
Ett recept jag har fått av mina kockkollegor och sedan gjort om efter egen smak. Gubbröra skall ju egentligen göras på ansjovis, som ni säkert vet, men jag tycker det blir godare med matjesill.
-------------------------------------------------------------------------------------
tillbehör
Majonäs
Ingredienser:
2 äggulor
4 dl olja
1 tsk fransk senap
salt o peppar
Gör så här: Se till att äggen inte är kylskåpskalla! Lägg äggulorna & senapen i Quick Chef III alt. Speedy Chef, strila i oljan sakta, i alla fall i början, annars skär sig majonäsen och vispa kraftigt hela tiden.
Det här recepten innehåller ingen vinäger men det bör man ha ca 1 msk, för att få syrligheten.
Receptet har jag hittat på Recept.nu
Hovmästarsås
Ingredienser:
3 msk senap
1 st äggula
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, malen
1 tsk vinäger
1 dl matolja
1 dl dill, hackad
1 dl crème fraiche
Gör så här:
1. Blanda senap, äggula, strösocker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt matoljan först mycket sakta under ständig vispning. Använd gärna elvisp. Efter en stund kan man slå i oljan något fortare. Men var försiktig. Slår man i oljan för fort så skär såsen sig.
2. Avsluta med hackad dill och crème fraiche som ger såsen dess rätta smak respektive krämiga konsistens. Hovmästarsås serveras alltid kall.
Receptet kommer från Tasteline.com
Rödbetssallad, 10 port
Ingredienser:
1 burk inlagda rödbetor
2 st röda äpplen
1 st gul lök
1 dl majonnäs
1 msk fransk senap
1 dl lätt crème fraiche
salt och peppar
Gör så här:
Låt rödbetorna rinna av noga. Skär rödbetorna och äpplena i lite grövre bitar, samt finhacka löken.
Blanda samman majonnäsen med lätt crème fraiche & senap, blanda i rödbetorna, äpple och löken. Smaka av med salt och peppar.
Receptet kommer från Tasteline.com
----------------------------------------------------------------------------------------
Varma rätter
Köttbullar & kryddpepparbullar
Ingredienser:
700 g nötfärs
1,5 lök
1 stor vitlöksklyfta
4 skivor vitt bröd
1,5 dl mjölk
2 ägg
ca 20 kryddpepparkorn
salt och peppar
Gör så här: Ta bort kanterna på brödet, dela i mindre bitar, häll på mjölk & låt svälla. Dela färsen i två skålar. Hacka löken i Herb Chopper, tills den blir nästan som riven, häll av lökvätskan i ett durkslag vid behov, fördela löken i de båda skålarna. I skål 1 pressa vitlöken, ta hälften av brödsmeten och 1 ägg, krydda med salt & peppar.
Mal eller krossa kryddpeppar i mortel lägg i skål 2, ta resten av brödsmeten och det andra ägget, smaka av med salt & peppar. Rulla köttbullar, bryn i stekpanna, efterstek i Ultra Pro™.
Köttbullerecept vet man väl aldrig riktigt vad det kommer ifrån, år av experiment och lite tips från här o var. Ströbrödet är utbytt mot vitt bröd, blir godare tycker jag, men det går givetvis att ta ströbröd om man är van vid det. Tipset med kryddpeppar i köttbullarna fick maken av en arbetskamrat, och det var jag ju självklart tvungen att testa och det var mycket gott, kan nog bli en julbordklassiker...
Spjäll
Ingredienser:
1 kg tjocka rimmade revbensspjäll
2 l kycklingbuljong (tärning + vatten)
2 gula lökar
3 lagerblad
8 vitpepparkorn
1 chilifrukt (t ex spanska peppar)
1 msk hackad ingefära
3 stjärnanis
1 kanelstång
5 nejlikor
1 skivad apelsin
3 msk honung
3 msk ljus sirap
1 msk fänkålsfrön
2 msk soja
Gör så här: 1.Lägg revbensspjällen i en stor vid kastrull. Täck med kycklingbuljong. Koka upp och skumma av tills vätskan är "klar".
2.Skala och skiva lök och morötter. Tillsätt alla ingredienser och låt sjuda i 1-2 timmar tills köttet är mört. Ta upp revbenen och låt svalna.
3.Sila av vätskan och koka den tills konsistensen är sirapsliknande, ca 1 1/2 timme.
4.Vid servering sätt ugnen på 225° C. Skär revbenen i bitar och blanda med sirapen. Stek dem i ugnen till en gyllene och knaprig yta, ca 15 minuter. Vänd runt några gånger.
Receptet kommer från Ica.se
Svärmors Janssons Frestelse!
Ingredienser:
8 stora potatisar
2 stora lökar
1 burk ansjovis
3 dl grädde
salt & peppar
ströbröd
Gör så här:
1. Skiva löken och fräs den mjuk och till den får en gyllene färg utan att för den skull bli "stekt".
2. Gör stavar av potatisen.
3. Hacka ansjovisen i småbitar, spara spadet! Jag körde den i Herb Chopper'n till en smet, som jag bara bredde på med lilla degskrapan. Ytterligare ett av min expriment, föll väl ut enligt mig i alla fall!
4. Varva potatis, lök och ansjovis, krydda varje potatislager med salt och peppar. Häll på grädde och ansjovisspad.
5. Strö ett tunt lager med ströbröd över rätten.
6. Sätt in i ugnen tills potatisen är lagom mjuk, minst 1 timme, närmare 1,5.
Om ni gör efter detta recept i en vanlig ugnsfast form, så bör man ha lite mera ansjovis, för man måste späda med lite mera grädde, minst 1 dl till för att få den riktigt krämig och god!
Nu när jag körde den i UltraPro™ så tog jag bara 2,5 dl grädde och ansjovis helt efter recept, behövde inte fylla på med mera grädde och det blev kanon! Å andra sidan så vill ju en del ha mer eller mindre ansjovissmak, så testa er fram så att det passar er! I UltraPro™ är det heller inte så noga med tiden, idag stod den i ugnen nästan två timmar, den blev nog snarare godare...
DESSERTER
Chokladkaka med päron
8 st i MicroGourmet™ Ramekiner
Ingredienser:
125 g choklad
100 g smör
1 dl socker
3 ägg
0,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 päron
Gör så här:
1. Smält choklad & smör i MicroPluskanna 1 L i ca 1,5 minut, ca 750W
2. Tillsätt ägg & socker och rör runt med degskrapa, tillsätt mjöl & vaniljsocker, rör blandningen tills den är jämn.
3. Skala päronet och skär upp i små tärningar.
4. Placera MicroGourmet™ Ramekiner i MicroGourmet™ skål
5. Fördela blandningen och päronbitarna i MicroGourmet™ Ramekinerna 6. Sätt skålen på vattenbrickan, som är fylld med 4 dl vatten och sätt på locket på MicroGourmet™ .
7. Tillbered i Micron tills kakorna är färdiga, ca 15 min, ca 600 W, ta av locket direkt.
8. Kyl av kakorna och tryck försiktigt på sidorna, innan kakorna försiktigt tas ut från MicroGourmet™ Ramekiner.
9. Om du ska förvara eller transportera kakorna sätt då på små locken på MicroGourmet™ Ramekiner
Tider och watteffekt på micron är angivet med ca. tal, det varierar ju kraftigt, så ni får välja dt som ligger närmast till hands. Så en exprimentomgång behövs säkerligen. De blev mycket goda...vispa sedan grädde i Quick Chef III, eller Speedy Chef.
Det här receptet kommer från Tupperware, det var med i flyer, feb 2012
Bittes äpplepaj
Denna äppelpaj är knäckig, seg och vansinnigt god! Dessutom är den väldigt lättbakad. Servera med glass eller vaniljvisp.
Ingredienser:
6 äpplen (à 130 g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175°C,smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2.Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
4.Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.
För alla:
Äggfri. Innehåller gluten. Gör laktosfri: ersätt smör & mjölk med laktosfritt alternativ, välj laktosfri glass eller vaniljvisp låglaktos. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt margarin, mjölk mot tex Solhavre och välj mjölkfri glass. Receptet kommer från Ica.se
På demot gjordes den helt mjölkfri och serverades med vaniljvisp, både vanlig och mjölkfri. Första gången gjorde jag helt efter recept, den den blir ganska så söt, en del gillar andra inte. Gång efter valde jag att minska på sockret i smeten till bara 0,5 dl, men strödde lite socker & kanelblandning direkt på äpplena istället! Blev fortfarande mycket god... Jag gjorde den förstås i UltraPro™ Rund 1,5 L och då behöver man inte smöra formen!
PRALINER
Husmorsskolans enklaste chokladpraliner
15 st, det räckte till 24 i min form
200 g ljus choklad
lite baknougat
Smält chokladen i vattenbad. Dela nougaten i små bitar. Häll den smälta chokladen i formarna med hjälp av en tesked. Fyll inte riktigt ända upp till kanten. Peta ner en nougatbit i varje form. Fyll på med lite mer choklad om det behövs. Jämna till pralinernas botten med hjälp av en bordskniv. Låt stelna i kylskåpet i ca 20 minuter. Tryck pralinerna ur formen. Färdigt!
Från Husmorsskolan
Chilipralin
200 g mörk choklad
1 chili
1 msk olja
Gör så här: Smält chokladen i micron 1-1,5 min
Mortla chilin, häll på olja, mortla lite till, så det blandas ordentligt, sila.
Häll ner chilioljan i chokladen, fyll formen
Ställ kallt ca 30 min.
Jag tyckte att det blev lite, lite chilismak, men det kan ju bero på chilins storlek, smak osv. Det finns ju en hel uppsjö med olika chilisorter. Dessutom var den som jag använde torkad, eller också ska man låta den stå och dra ett tag... Så det enda jag kan säga prova er fram... Det kommer jag att göra.
Pralin med torkad aprikos & nötter
Ingredienser:
250 g mörk choklad
50 g nötter
ca 10 torkade aprikoser
Gör så här:
1. Lägg nötter och persika i Herb Choppern och finhacka.
OBS! Torkad frukt är lite "segt" så det tar ca 5 min innan det är riktigt finhackat.
2. Smält chokladen i micron ca 1,5 minut.
3. Fyll silikonformen till knappt hälften med choklad.
4. Fyll på med persiko-& nötfyllning, men inte ända till kanten.
5. Fyll upp med choklad
6. Ställ kallt i ca 20 min
Det blev lite fyllning över, ca 1/3 så man kan minska lite på mängeden. Kanske räcker det att ta lite mindre nötter. Annars finns det ju lite till nästa gång. Jag satte på locket (finns som reservdel!)till Herb Choppern och sparade!
Det är ju viktigt att försöka hitta godis som passar till alla! Det här receptet kom till när nyttigt godis diskuterades. Torkad frukt och nötter är ju känt för att vara nyttigt. Mörk choklad är ju nyttigare än ljus i allafall, sen är jag inte säker på att det håller måttet hela vägen.
BRÖD
Vitt matbröd 2 limpor.
Hurtbullebröd, 1 bröd
Ingredienser:
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl Arla Ko mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.
Det här brödet går ju att variera i all oändlighet! Ta det ni har hemma, det ni tycker... Använd olika mjölsorter om ni vill!
Jag gjorde en variant där jag tillsatte torkade aprikoser, mycket gott! Och jag använde rårörda lingon istället för lingonsylt, nu är det ju inte jättestor skillnad på sylt o rårörda när man köper det, men jag tog 1 dl rårörda lingon, istället för 0,5 dl sylt. Jag använde naturell yogurth med nyttiga bakterier.
Recpt från Arla
Formfranska, 2 limpor
Ingredienser:
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
sesamfrön eller blå vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i två smorda avlånga brödformar. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla limporna med lite vatten och strö över lite vallmofrön . Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
Receptet kommer från: PA:s kök
Stenåldrsbröd, 1 limpa
Ingredienser:
100 g mandlar
100 g valnötter
100 g pumpafrön
100 g solrosfrön
100 g linfrön
100 g sesamfrön
5 ägg
1 dl olivolja
2-3 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 °C varmluft och ta ut ugnsgallret.
Hacka mandlar och valnötter fint i ExtraChef.
Lägg ner dem i Vispskål 4,5 l, lägg i de övriga ingredienserna och blanda samman väl med Rörsked.
Häll i degblandningen i Silikon Brödform 1,5 l, pressa ner degen väl och placera formen på det kalla ugnsgallret.
Bakas i cirka 55-60 minuter.
Eftersom jag inte har någon varmluftsugn, gräddade jag i 200 grader, vanlig ugn. I min ugn räcker det med ca 50 min men ni får prova er fram, ni vet ju hur det är med ugnar de varierar i det oändliga i temperatur och annat :)
Receptet kommer från Tupperware, aktuell flyer v.35-39-2013
GOTT & BLANDAT
Räksoppa i UltraPro™, rund 2,5 L
Ingredienser:
1 burk crème fraiche eller 3 dl grädde
3 dl mjölk
400 g räkost
250-400 g skalade räkor
2 msk hummerfond
1/2 dl dill
Gör så här: 1. Blanda samman alla ingredienserna förutom räkorna i UltraPro™.
2. Micra ca 7 min.
3. Lägg i räkorna, späd med mjölk eller varmt vatten om soppan känns för tjock.
4. Micra ca 2 min till eller till soppan känns varm.
Servera med bröd.
Eftersom jag är lite bångstyrig gjorde jag förstås en variant på detta recept, valde att inte köpa räkost, för det är ju bara 2 räkor delade i mikroskopiska småbitar, som inte ens syns med förstoringsglas! :), utan vanlig bredbar mjukost, som jag spädde med lite av lagen från räkorna då jag hade räkor i lag!
I orginal receptet är det grönsaker, purjolök, morötter och röd paprika.
De river man först på Bake-to-Basic rivjärn, lägger i UltraPro™ och kör i micron i 3 min. sedan följer man receptet ovan.
Läs orginalreceptet, som kommer från Team Gravitys blogg.
Kyckling med ris och sås
1 hel färsk kyckling
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
Kryddor
3 dl ris
6 dl vatten
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
smör
mjöl
några droppar soya
1 tsk fransk senap
Gör så här: Lägg kycklingen i UltraPro, lägg i lök, chili och vitlök. Om jag har hemma lägger jag även i lite morot och purjo. Krydda kycklingen med kryddor du tycker om. Ställ in i ugnen ca 40-45 min och 200 C.
Smält smör pudra med mjöl, häll i grädde och mjölk och låt sjuda, häll i senap och lite soya, fortsätt sjuda tills maten är klar, tillsätt då lite kycklingspad.
När det är ca en kvart kvar, mät upp ris i Easy Rice och sätt in i micron 12- 14, beroende på micro.
Pastagratäng med kyckling, 4 port
Ingredienser 300 g fryst kycklingfilé
200 g pasta (t ex rigatoni)
1 purjolök (à 175 g)
4 tomater
2 msk grillkrydda
1 burk ricottaost (à 250 g)
2 dl crème fraiche
3 1/2 dl riven lagrad ost
3 ägg
1/2 kruka basilika
Gör så här
1.Tina fryst kycklingfilé. Skär i lillfingerstora strimlor.
2.Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Ansa och strimla purjolök. Skär tomater i bitar.
3.Sätt ugnen på 200°C.
4.Stek kycklingen i 1 msk olivolja 3-4 minuter. Ta av från värmen och blanda i purjolök, tomater och grillkrydda.
5.Vispa ihop ricottaost med crème fraiche, riven lagrad ost med ägg i en stor bunke. Krydda med salt och svartpeppar. Vänd ner pastan och kycklingblandningen. Häll allt i en oljad ugnssäker form. Ställ in i ugnen ca 30 minuter.
6.Garnera med basilika och servera gärna en sallad till.
Pastan kokade jag i Easy Pasta i micron, ca 15 min och sedan lades allt i UltraPro™, rund 2,5 L. Receptet har jag hittat på Ica.se. Jag har provat att gör enligt orginalrecept, jag har bytt kyckling mot skinka och jag har gjort den helt vegetarisk, då tillsatte jag lite pesto också!! jag kryddade efter eget behag, pressade en vitlök... Det är bara fantasin som sätter gränser! Alla varianter blev jättegoda!!!!
Wallenbergare ca 8 st
Potatiskaka
Mandelpotatiskaka
10 personer
Ingredienser:
2 kg mandelpotatis
5 dl västerbottensost, riven
1,5 dl vispgrädde
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skala och grovriv potatisen, gärna snabbt i matberedare så att potatisen inte hinner mörkna. Blanda den med ost, grädde, salt och peppar.
3. Packa blandningen hårt i formarna. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme.
Hit kan förberedas. Förvara i kyl.
4. Servering: Skär potatiskakan i bitar och separera dem lite, värm den 20 min i 150° på bakplåtspappret
Jag hade vanlig potatis, två kilo med skal – det försvinner ju lite vid skalning, riv på MandoChef (min var utlånad vid tillfället, så jag fick ta fram min gamla månlandare)
Västerbottenost rev jag lite efter behag i multikvarnen I receptet står det att man ska grovriva, jag rev ganska fint, för jag inbillar mig att det är lättare att få ner dem i Cupcakesformen…
Purjolökspaj 
Pajdeg
125 g kylskåpskallt smör
3 dl mjöl
3 msk iskallt vatten
2 stora purjolökar
1 lök
4 ägg
2 dl crème fraîche
1 tsk salt
½ tsk peppar
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad rosmarin
50 g riven ost
Gör så här:
1. Gör pajdegen, tumma ut den i Rund Silikonform 2,4 L, ställ kallt minst 30 min
Ta ut ugnsgallret ur ugnen och värm upp ugnen till 200 °C.
2. Placera Silikonform Rund 2,4 l på ugnsgallret, tryck ut pajdegen och förbaka den i cirka 10 minuter.
3. Skölj purjolökarna och skär upp dem i stora bitar. Skala lök och skär den också i stora bitar.
Hacka alltsammans i ExtraChef med knivinsats.
4. Fördela grönsakerna på pajdegen.
5. Rengör ExtraChef och sätt i vispinsatsen. Häll sedan i ägg, crème fraîche och kryddor.
Blanda det väl och häll sedan blandningen över grönsakerna.
6. Strö över riven ost och baka pajen i cirka 30 minuter.
Receptet kommer från flyers v.1-5 2014, recept på pajdeg ica.se
Gnocchi med tomatsås

TOMATSÅS
400 g passerade tomater
400 g krossade tomater
1 st gul lök
4 st hela vitlökskly ftor
10 st strimlade basilikablad
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 nypa socker
3 msk olivolja
GNOCCHI
800 g potatis, med skal (mjölig
sort, ej färskpotatis)
3.5 dl vetemjöl, ca
2 st ägg
1 msk olivolja
1.5 dl riven parmesanost
125 g mozzarella, skuren i små
bitar
Gör så här:
- Värm upp oljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlökskly ftorna långsamt fräsa ioljan, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.
- Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.
- Gör gnocchin under tiden som såsen kokar.
- Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
- Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en
arbetsy ta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen,
tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt
eventuellt mer mjöl. - Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2
cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar. - Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett
randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra.
Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i
varandra. - Sätt ugnen på 200°.
- Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp
till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt
rinna av. - Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en
ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås. - Gratinera i ugn i ca 20–25 minuter
Självklart rullade jag inga längder utan använde min nya Press N' Make
eftersom jag aldrig gjort Gnocchi förut var jag ju tvungen att sno ett recept i vanlig ordning
Receptet kommmer från Paolo Robertos fastrar och hittas på recept.nu
Jag rekommenderar varmt detta recept - det var ju kanongott!!!
Behöver du en Press N Make fylla i formuläret
ÅNGKOKT FISK
Torsk med äggsås & grönsaker
Ångkokt i Micro Gourmet, 1 port
Ingredienser:
4 dl vatten
1 buljongtärning
2 torskfiléer, beroende på storlek
2 salladsblad
2 medelstora potatisar
1 morot
3 sparris
några broccoli
lite smör
lite mjöl
1 dl grädde
1 dl mjölk
Gör så här:
Koka äggen, kyl av dem. Skiva potatis & morötter i ca 1 cm resp 2 cm skivor, skär bort nedersta delen på sparrisen, dela några broccolibuketter. Skölj torskfiléerna i kallt vatten, torka av och rulla ihop.
Fyll vattenfatet (1) upp till strecket och lägg i en buljongtärning.
Lägg potatis, morot, broccoli & sparris i ångkärlet (2), lägg på det perforerade fatet (3), täck med salladsblad, lägg torsken på salladen och sätt på locket (4).
Ställ in micron ca 15-20 min på ca 800 W.
Smält smör och pudra på med lite mjöl, späd med mjölk & grädde, låt sjuda. Lägg i äggen när det är ca 5 min kvar på fisken. Ta ut fisken och grönsakerna från micron, lyft försiktig av ångkärlet och ta lite av buljongen till såsen, smaka av med ytterligare salt & peppar om så önskas. Låt fisken vila i Micro Gourmet i ca 5 min, innan servering.
Rökt lax m. rotfukter och citron-& dillsås
Ångkokt i MicroGourmet 1 port
Ingredienser:
1 bit rökt lax (ca 200 g)
2-3 salladsblad
2 potatisar (ca 200 g)
1 morot (ca 100 g)
1 palsternacka (ca 50 g)
1/3 Rotselleri (ca 50 g)
4 dl vatten
1 buljongtärning
1,5 dl mjölk
lite mjöl
1 liten klick smör
1 citron
dill
ev salt & peppar
MicroGoumet's delar med början nedifrån:
1. Vattenfat, 2. Ångkärl, 3.Perforerat fat, 4.Lock
Gör så här:
1. Skiva potatis och rotfrukter och lägg i ångkärlet (2).
2. Täck det perforerade fatat (3) med salladsblad och lägg laxen ovanpå.
3. Fyll vattenfatet (1) med vatten och lägg i buljongtärningen.
4. Placera ångkärlet (2) över vattenfatet (1), placera det perforerade fatet (3) över ångkärlet (2) och lägg på locket (4).
5. Sätt in i micron ca 20 min, max 800W
6. Under tiden smält smör, pudra över med lite mjöl, späd med mjölk, pressa i citron och strö över dill efter tycke och smak. Låt sjuda tills maten är klar.
7. Ta ut MicroGourmet ur micron, ta lite av spadet och späd/smaksätt såsen med. (man kan ta av och vända locket och sedan ställa de andra delarna på under tiden så rinner det inte på bänken, sätt sedan tillbaka alltihop igen). Låt maten stå i ca 5 min.
8. Gör färdigt såsen, smaka av med salt och peppar om det behövs.
9. Lägg upp på tallrik. SMAKLIG MÅLTID!!
OBS! Tänk på att rökt lax är väldigt salt i sig själv och att sältan framträder vid uppvärmining. Salta därför först när maten är klar om du tycker att det behövs!